Hyperkeratosis

(RO: Hiperkeratoză, clavus, EN: Hyperkeratosis)

Hyperkeratosis alatt egy elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értjük, más szóval azt, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. Állandó vagy ismételt mechanikai hatásnak kitett bőrfelületeken gyakran alakul ki hyperkeratosis (bőrkérgesedés, bőrkeményedés, "tyúkszem", clavus). Megfigyelhető vírus-fertőzés okozta bőrelváltozásokban is, pl. verruca vulgarisban (szemölcs), amit humán papillomavírus (HPV) fertőzés okoz.

M: az érintett bőrfelszín keményebb, általában körülírt megvastagodás jellemzi, a bőr szárazabb, olykor apró repedéseket is tartamaz.

m: mikroszkóposan felismerhetők a bőr rétegei, a szaruréteg azonban lényegesen megvastagodott, benne nem találunk sejtmagokat.

Célszerű tisztázni néhány, a kóros elszarusodással kapcsolatos fogalmat:

  • dyskeratosis: az elszarusodás zavara (összefoglaló elnevezés)
  • parakeratosis: hiányzik az epidermis szemcsés sejtes (stratum granulosum) és világos rétege (stratum lucidum), a tüskés-sejtes réteg közvetlenül megy át a szarurátegbe, az elszarusodás nem teljes, a szarurétegben emiatt sejtmagok is megfigyelhetők -- ilyen figyelhető meg pl. psoriasisban, condyloma acuminatumban.
  • leukoplakia: egy klinikai fogalom, amely alatt, egy nyálkahártyán (leggyakrabban a szájüreg szintjén), fehér folt megjelenését értjük, ezen a területen mikroszkóposan gyakran megfigyelhető a nyálkahártya kóros elszarusodása
  • acanthosis: a tüskés sejtes réteg megvastagodása, amely megjelenhet a szaruréteg megvastagodásával vagy anélkül

1. ábra. Hyperkeratosis (HE)

2. ábra. Hyperkeratosis (HE)

Comments