A máj zsíros elfajulása

(RO: Distrofie adipoasă hepatică/Statoză hepatică, EN: Liver statosis/Fatty liver, LAT: Infiltratio adiposa hepatis/Steatosis hepatis)

A máj elzsírosodása alatt a zsírok májsejtekben való felszaporodását értjük. A májsejtek károsodásának egyik jele lehet, de még reverzibilis elváltozás, különösen ha nem tartós. Számos kiváltó oka lehet: hypoxia, toxikus ártalmak (alkohol, mérgek), fertőző betegségek.

M: a máj megnagyobbodott, sima felszínű, tokja feszes, szélei lekerekítettek. Állománya törékeny, színe sárgás-barna, metszlapja zsíros fényű, lebenykés szerkezete elmosódott.

m: a károsodás mértéke eltérő lehet, amikor csak néhány májsejtcsoport érintett, amelyek a lebenyke szerkezetétől függetlenül helyezkednek el focalis steatosisról beszélünk. Zonalis steatosisról akkor beszélünk amikor a májsejtkárosodás a májlebenyke hasonló területein jelenik meg. Eszerint megkülönböztetünk centrolobularis, midzonalis és peripherolobularis steatosist. A centrolobularis steatosis leggyakrabban krónikus hypoxia miatt alakul ki, ilyenkor a károsodott májsejtek a vena centrolobularis körül helyezkednek el (3-as zóna, 3. és 4. ábrák). A peripherolobularis steatosis különböző mérgezések és fertőzések során alakul ki, a zsírosan átalakult májsejtek ilyenkor a portalis terek körüli részen helyezkednek el (1-es zóna). Abban az esetben, amikor a zsíros elfajulás a lebenyke egészére kiterjed és szinte minden májsejt érintett, panlobularis steatosisról beszélünk (1. és 2. ábrák). Bárhol is helyezkedjenek el a zsíros elfajulást szenvedett májsejtek, a morfológiai jellemzők azonosak. A zsíros elfajulás korai fázisaiban a sejtmag körül több, kisebb, üresnek tűnő vacuolum jelenik meg. Ezek a kioldott zsírnak felelnek meg. A folyamat előrehaladtával a májsejt megnagyobbodik, a több zsírvacuolum összeolvadásából egy nagyobb lesz, amely félretolja a sejtmagot és a károsodott májsejt pecsétgyűrű* alakú lesz.

Fagyasztott metszetben a zsírt Sudan III, Oil Red O stb. festékekkel lehet kimutatni.

*A "pecsétgyűrű" kifejezést más esetben is használjuk (lásd. Nyákos elfajulás), azonban a zsírosan elfajult májsejtek mérete lényegesen nagyobb, mint a pecsétgyűrű-sejtes gyomor carcinomára jellemző daganat sejteké.

További olvasnivaló

1. ábra. A máj zsíros elfajulása (panlobularis)

2. ábra. A máj zsíros elfajulása

3. ábra. A máj zsíros elfajulása (centrolobularis)

4. ábra. A máj zsíros elfajulása

Comments