Érett teratoma (petefészek)

(RO: Teratom matur al ovarului/Chist dermoid; EN: Mature teratoma of the ovary)

Csírasejtekből származó daganat, amit gyakran már gyerekkorban felismernek. Az esetek nagy részében jóindulatú, de lehet malignus formája is. Az érett teratomában mindhárom csíralemez (ectoderma, endoderma, mesoderma) elemei megtalálhatók. A totipotens sejtekből kiinduló daganat így mindhárom csíralemezt képviselő szövetté képes differenciálódni. A daganat infertilitást okozhat és ritkán a szöveti összetevők valamelyike malignus transzformációt szenvedhet, leggyakrabban laphám carcinoma alakul ki.

M: általában tömlős daganat, ami bőrfüggelékekkel is rendelkező epidermis bélel, amiből hajszálak bukkannak elő (innen ered a dermoid cysta elnevezés). Felnyitás során a cystából gyakran faggyúszerű váladék ürül és összecsomósodott hajjal van kitöltve. A tömlő belsejében olykor megfigyelhető egy dombszerű kiemelkedés, amelyből fogak nyúlnak ki.

m: a szöveti képe jellegzetes, ugyanis számos többé-kevésbé jól differenciált érett szövet figyelhető meg egyidejűleg ugyanabban a daganatban (2-3. ábrák). Így láthatók porc- és csontszigetek, bronchialis és gastrointestinalis hám, idegszövet, nyirokszövet stb. A cystát többrétegű, elszarusodó hám béleli, bőrfüggelékekkel (pl. szőrtüszők).

1. ábra. Az érett teratoma makroszkópos megjelenése

webpathology.com

2. ábra. Az érett teratoma mikroszkópos megjelenése (közepes nagyítás)

3. ábra. Az érett teratoma mikroszkópos megjelenése (közepes nagyítás)

4. ábra. Az érett teratoma mikroszkópos megjelenése (közepes nagyítás)


Comments