Fibroadenoma

A fibroadenoma a nők egyik leggyakoribb jóindulatú emlődaganata. Kialakulásában az emelkedett ösztrogénszintnek van szerepe. Általában fiatal nőkben jelentkezik, lehet szoliter (1. ábra) vagy ritkábban multiplex (többszörös).

M: Körülírt, könnyen elmozdítható, 1-10 cm-es csomóként jelenik meg, ritkán ennél nagyobb is lehet. Általában (sebészi úton) jól "kifordíthatók" a helyükből. Szerkezetük tömött, metszlapjuk egynemű, szürkésfehér, a mirigyes területeknek megfelelően lágyabb, sárgáspiros pöttyökkel tarkított.

m: Laza fibroelasticus stromában változatos alakú és nagyságú ductusok figyelhetők meg. A ductusokat hám béleli, amelyet egy vagy több sorba rendeződött sejtek alkotnak. Két megjelenési formája van, a stroma és a ductalis komponens relatív arányának függvényében (2-4. ábrák):

  • pericanalicularis (4. ábra): a ductalis lumenek szabályosak, kerekek vagy oválisak
  • intracanalicularis (3. ábra): a stroma kifejezett proliferációja miatt a ductalis struktúrák lumene szabálytalan, összenyomottak és a keresztmetszeti képen résszerű struktúrákat hoznak létre; olykor "szarvasaggancs"-szerű képet hozva létre
A két szövettani formának nincs prognosztikai jelentősége.

1. ábra. A fibroadenoma makroszkópos megjelenése

webpathology.com

2. ábra. A fibroadenoma mikroszkópos megjelenése (kis nagyítás)

3. ábra. A fibroadenoma mikroszkópos megjelenése (nagy nagyítás)

4. ábra. A fibroadenoma mikroszkópos megjelenése (kis nagyítás)

Comments