Laphám papilloma

(EN: Squamos cell papilloma; RO: Papilom scuamos)

Papilloma alatt jóindulatú hámburjánzást értünk, ami többrétegű laphám, illetve transitionalis (urothelialis) hám szintjén jelenik meg. Kiváltó okként fertőzés (pl. humán papilloma vírus, HPV) vagy egyéb okok szerepelnek, de gyakran nem lehet etiológiai tényezőt kimutatni.

Laphám papilloma többrétegű laphámmal fedett felszíneken jelenik meg, úgy mint a bőr, ajak, szájüreg nyálkahártyája, nyelv, garat, gége, nyelőcső, méhnyak stb. Az elváltozások egy részét HPV fertőzés okozza.

A laphámpapilloma tipikus képviselője a közönséges szemölcs (verruca vulgaris), az alábbiakban ennek leírását adjuk meg.

M: a test bármely részén előfordulhat, gyakoribb azonban a kézháton és a körmök körül. Egyedülálló (szoliter) vagy többszörös (multiplex) szürkésfehér vagy barnás elváltozások formájában jelenik meg. Alakjuk lapos, illetve enyhén kiemelkedő lehet, egyenetlen, durva felszínnel, legfeljebb 1 cm átmérővel.

m: a proliferáló daganat sejtek újjszerű nyúlványokat képeznek, amelyek ereket és kötőszövetet tartalmazó tengellyel rendelkeznek. A sejtek normális hámsejtekre emlékeztetnek, több rétegben helyezkedve el, mint a normális többrétegű laphám sejtjei (acanthosis). Az elváltozást gyakran fokozott szarusodás kíséri (hyperkeratosis).Comments