Naevus pigmentosus

(EN: Pigmented melanocytic nevus; RO: Nev pigmentar)

A naevus kifejezés a latin eredetű, anyajegyet jelent. Általában körülírt, idült bőrelváltozások megnevezésére használjuk. A naevusok jóindulatú elváltozások, bár egy részükből rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki, mint pl. a melanoma malignum.

A közönséges naevus az epidermis basalis sejtjei között elhelyezkedő melanocyták átalakulásából keletkezik (ezeket a sejteket olykor naevocytáknak is nevezik). A sejtek szaparodnak és érési folyamatokon mennek keresztül. Ezen kívül számos naevus típus létezik, ezek tárgyalásától most eltekintünk.

M: szabad szemmel a naevusok viszonylag kis elváltozások (5 mm alatti átmérővel), egyenletesen festenyezettek (pigmentáltak), kiemelkedő szolid elváltozások. Alakjuk szimmetrikus, általában kerek.

m: a melanocyták kezdeti stádiumban a dermo-epidermalis határon fészkekbe rendeződő sejtcsoportok formájában jelennek meg, ilyen junctionalis naevusnak nevezzük. A sejtek alakja kerek vagy ovalis, magjuk egyforma, kis nucleolust tartalmaz. A sejtek ritkán osztódnak. A felszínesebben elhelyezkedő sejtek melanint termelnek, ezért az elváltozás színe barna. Hosszú ideje fennálló naevusok esetében a sejtfészkek a dermisben helyezkednek el, így intradermalis naevusnak nevezzük. Azokat a naevusokat, amelyekben dermalis és junctionalis összetevők egyaránt megtalálhatók, összetett vagy compound naevusoknak nevezzük.


1. ábra. Congenitalis naevus (forrás: Internet)

2. ábra. Intradermalis naevus (kis nagyítás)

3. ábra. Intradermalis naevus (nagy nagyítás)

Comments