Disseminalt Intravascularis Coagulopathia

(RO: Coagulopatie intravasculară diseminată (CID), EN: Intravascular Disseminated Coagulopathy)

A disseminalt intravascularis coagulatio (vagy coagulopathia) a vér alvadékonyság fokozódásának egy sajátos formája. Kialakulási módja és súlyossága indokolja, hogy a thrombosistól elkülönítve kerüljön tárgyalásra, mégis a thrombosissal egy címszó alatt kell megemlítenünk, mert ez a kórfolyamat is a vér érpályán belüli gócokban történő megalvadásával veszi kezdetét. A folyamat lényege, hogy bizonyos tényezők miatt testszerte az érpályán belül microthrombusok alakulnak ki. A kialakuló microthrombusok aztán elsodródnak és testszerte microinfarctusokat hozhatnak létre a hajszálerek eltömítése miatt. A kórfolyamat másik súlyos velejárója, hogy a számos microthrombus kialakulása miatt elhasználódnak a véralvadási faktorok. Ezek hiányában akadályozott lesz a fiziológiás véralvadás, így testszerte vérzések jelenhetnek meg. 

A CID kórfolyamata néhány pontban eltér a korábban bemutatott thrombosistól. Az első és lényeges különbség az, hogy kiváltásában a Virchow-triászból csupán a vér alvadékonyságának a megváltozása játszik szerepet. Ebből adódik az is, hogy a kialakuló vérrögök, (legalábbis kezdetben) nem tapadnak semmilyen érfalhoz, a véráramban jönnek létre. A kialakult vérrögök szerkezete is sajátos, elsősorban fibrinből állnak, hyalin microthrombusoknak nevezzük őket. Továbbá lényeges különbség az is, hogy a kilakult microthrombusok, annálfogva, hogy nem tapadnak semmilyen érfalhoz, tovasodródnak és különböző hajszálerekbe ékelődnek, gócos elhalásokat okozva különböző szervekben.

m: szöveti vizsgálattal CID-ben az jellegzetes elváltozások a tüdőben figyelhetők meg. A képződött hyalin microthrombusok ugyanis itt beékelődhetnek a kissebb kaliberű erekbe. A hyalinthrombusok eosinnal halványrózsaszínűre festődnek, bennük olykor leukocytákat is megfigyelhetünk.

1. ábra. A CID mikroszkópos jelei tüdőben, *-al jelölt erekben hyalinthrombus látható

2. ábra. A CID mikroszkópos jelei tüdőben, nyíllal egy hyalinthrombust jelöltünk meg (nagy nagyítás)


Comments