Vese infarktus

(EN: Renal infarct, RO: Infarct renal, LAT: Infarctus anaemicus renis)

Veseinfarktus alatt a veseparenchyma egy körülírt necrosisát értjük, amit leggyakrabban a veseosztóér (a. renalis) egyik ágának az elzáródása okoz. Ezen kívül más okai is lehetnek: szisztémás vagy helyi érbetegségek, shock stb. Típusos fehér infarctusnak felel meg.

A vesében megjelenő infarctus leggyakoribb oka az atherosclerosis és annak szövődményeként megjelenő arteriális (aortából vagy a veseosztórekből) thrombembolus beékelődése a veseosztóér valamelyik ágába. Klinikailag nem okoz kötelező módon tüneteket, mert az épen maradt veseparenchyma és az ellenoldali vese helyettesíti (kompenzálja) a kiesett vese-funkció hiányát. 

M: az elhalt terület általában jól jelzi az elzáródott ér méretét, az érintett terület sápadtabb, halványabb színű – a vértelen területnek felel meg. Ha nagyobb értörzsről van szó, az elhalt terület nagyobb, gyakran gúla alakú (metszlapon háromszög alakú), alapjával a vese domború felszíne fele, csúcsával a vese hílus fele mutat. A gúla csúcsa általában „mutatja” az osztóér elzáródás helyét. Az elhalt terület agyagsárga színű, elmosódott szerkezetű, tömött tapintatú, enyhén törékeny. Kisebb kaliberű erek esetében a terület gyakran szabálytalan alakú, de ilyenkor is halványabb mint a környező ép veseparenchyma. Az elhalt terület határa egy vöröses, vérbő, szegéllyel olvad bele az ép veseparenchymába. Ez a demarcatiós terület vagy szegély.

m: Az elhalt terület jól elkülöníthető az ép parenchymától, mivel eosinnal halványra festődik. A veseszövet struktúráinak árnyékképe ("fantom" képe) felismerhető. Az alvadásos szövetelhalás (necrosis coagulativa) jeleit látjuk, néhány óráig a szöveti struktúra felismerhető, csupán a sejtmagok hiányoznak. Az elhalt/ép területek határán mikroszkóposan is megfigyelhető a demarcatios terület, amelyben tágult erek mellett vörösvértestek és granulocyták tömege ismerhető fel.

1. ábra. Veseinfarktus makroszkópos képe, megfigyelhető a az elhalt terület kürüli demarcatiós szegély

2. ábra Veseinfarktus makroszkópos képe, megfigyelhető a az elhalt terület kürüli demarcatiós szegély és az osztóér elzáródás helyén kialakult vérzéses terület

3. ábra. A vesinfarktus mikroszkópos képe (kis nagyítás)


4. ábra. A vesinfarktus mikroszkópos képe (nagy nagyítás)

Comments