5. Malignus tumorok

Az emberi testben nagyon változatos és sokféle rosszindulatú (malignus) daganat jelenhet meg. A benignus daganatokkal ellentétben a malignus daganatok, kezelés hiányában, a beteg halálát okozzák. A beteg életkilátásai és a kórjoslat (prognózis) elsősorban attól függ, hogy mennyire korán fedezik fel a dagantot. Egy adott rosszindulatú daganat előrehaladottságának a kifejezésére a "stádium" megnevezést használjuk, ami számos paraméter összevetéséből áll össze. A stádium leírására a daganat lokalizációjától és szöveti típusától függően eltérő paramétereket használunk. A hám eredetű (epithelialis) rosszindulatú daganatok esetében a TNM rendszer használatos. Ennek összetevői:

  • T (tumor): pontos meghatározása szervenként változik, általában a daganat mérete és/vagy a szövet (pl. bélfal) infiltrációjának a mértéke adja
  • N (lymph node, nyirokcsomó): a környéki (regionális) nyirokcsomók érintettségét fejezi ki
  • M (metastasis): ha a primér daganat áttétet ad, akkor az M értéke 1

A fenti paraméterekből adódik egy rosszindulatú daganat stádiuma, amit római számmal jelölünk: I-IV. Ezt szakmai csoportok (pl. AJCC), klinikopatológiai tanulmányok alapján, határozzák meg, időnként kisebb-nagyobb módosításokat eszközölve.

Abban az esetben ha már van metasztázis (tehát M1), akkor a beteg a IV. stádiumban van.

A rosszindulatú daganatok stadializálásáról további információ itt olvasható.

Az továbbiakban néhány gyakoribb rosszindulatú daganatot ismertetünk.

Epidermoid carcinoma

Basocellularis carcinoma

Vastagbél adenocarcinoma

Nyirokcsomó metasztázis