Basocellularis carcinoma

(RO: Carcinom basocelular; EN: Basal cell carcinoma)

A basocellularis carcinoma (basalioma, basal sejtes carcinoma) az egyik leggyakoribb humán daganat, a bőr szintjén jelenik meg. A laphámcarcinomához hasonlóan, a napnak kitett bőrön jelenik meg, idősebb (átlagéletkor 68 év) egyéneknél. Lassú növekedést mutat, ritkán ad metasztázis, ami miatt szemimalignus daganatnak is nevezik.

M: gyöngyszerű csomó, kiemelkedés (papula) formájában jelenik meg, melynek felszínén gyakran láthatók teleangiectaticus subepidermalis erek. Ha melanin pigmentet tartalmaz, akkor naevushoz (anyajegy) hasonlíthat. Amennyiben nem kezelik (ami legtöbbször sebészi eltávolítást jelent) lokálisan destruktívan növekedik kiterjedt arcüreg és csontdestrukciót hozva létre (ulcus rodens).

m: a basaliomát felépítő tumor sejtek az ép epidermis basalis sejtjeihez hasonlóak, számos szöveti megjelenési formája ismert, ezek közül két gyakoribbat említünk:

  • multifokális: felszínesen jelenik meg és az epidermis basalis rétegére lokalizálódik
  • nodularis: ez a dermis mély rétegeibe terjed, a tumor sejtek fészkekbe vagy kötegekbe rendeződnek; a sejtek basophilek, hyperchrom, nagy maggal rendelkeznek
Jellemző szöveti elrendeződése a basalsejtes carcinomának, hogy a sejtfészkek legkülső rétegében levő sejtmagok merőlegesen rendeződnek a környező stromára, ezt palliszád elrendeződésnek nevezzük.

1. ábra. Basocellularis carcinoma szöveti képe (kis nagyítás)

2. ábra. Basocellularis carcinoma szöveti képe (közepes nagyítás)

3. ábra. Basocellularis carcinoma szöveti képe, megfigyelhető a daganat sejtek morfológiája és jellegzetes elhelyezkedése: a sejtfészkek perifériáján levő sejtek merőlegesen helyezkednek el a szomszédos stromára, ezt palliszád elrendeződésnek nevezzük (nagy nagyítás)
Comments