Epidermoid carcinoma

(RO: Carcinom epidermoid/Carcinom planocelular/Carcinom scuamos/Carcinom spinocelular*, EN: Epidermoid carcinoma/Squamous carcinoma)

Az epidermoid carcinoma egy olyan rosszindulatú hámdagant, amely laphám (epidermoid, squamosus) differentációt mutat. A laphámdifferentáció egyik szöveti jele a szaruképzés (keratinisatio), illetve a hámsejtek közötti intercellularis hidak.

Az epidermoid carcinoma (laphámrák) az egyik leggyakoribb rosszindulatú hámdaganat. Leggyakrabban olyan helyen találkozunk ezzel a típusú daganattal, ahol már eleve többrétegű laphám van, vagy laphám metaplasia talaján. Így a gyakoribb előfordulási helyek közé sorolható a bőr, szájüreg, nyelőcső, hörgők, méhnyak stb. A bőr szintjén megjelenő laphámcarcinoma általában kevésbé agresszív, mint a nyálkahártyák (száj, tüdő, nyelőcső) hasonló típusú daganatai.

A bőr szintjén a laphámrák elsősorban a napnak kitett területeken jelenik meg. In situ carcinoma előzheti meg. Idősebb egyéneknél gyakoribb.

M: szabad szemmel egy hyperkeratoticus felszínű csomó formájában jelenik meg, amely gyakran kifekélyesedik és nem mutat gyógyulási hajlamot.

m: a mellékelt ábrán az ajakpír szintjén megjelenő laphám carcinoma látható (1. ábra). Az ajakpírnak megfelelő helyen az  epidermis folytonossági hiánya (fekély) figyelhető meg. Ezen a szinten a mélyre hatoló atípusos hámsejtek figyelhetők meg, amelyek csoportokba, fészkekbe rendeződnek (2. ábra). A felszíni hám teljes vastagságában dysplasiát mutat. Az atípusos hámsejtek magja szabálytalan, a sejtek orientációja zavart. Az invazív (mélyre hatoló) laphámcarcinoma kiérése (differenciáció) változó lehet. Ez alapján lehet:

  • magasan differenciált laphámcarcinoma: szabályos sejtfészkekből áll, kifejezett elszarusodást (keratinisatio) mutat. Gyakran a fészkek centrumában csoportosan elszarusodott sejtek, szarugyöngyök láthatók (3. ábra),
  • rosszul differenciált laphámcarcinoma: anaplasticus, lekerekedett sejtekből áll, olykor kifejezett necrosissal és kifejezett elszarusodás nélkül. Olykor az elszarusodás csak individuális sejtek szintjén jelenik meg

*A spinocellularis carcinoma elnevezés elavult, ezért használata nem javasolt.

1. ábra. Epidermoid carcinoma az ajak szintjén, megfigyelhető az ajakpír-bőr határon kialkuló fekély (kis nagyítás)

2. ábra. Epidermoid carcinoma az ajak szintjén, a fekély fenekén a mélyre terjedő hámsejt-proliferáció látható, amely körül kifejezett gyulladásos beszűrődés van (elsősorban lymphocyták)

3. ábra. Epidermoid carcinoma az ajak szintjén, helyenként a daganat sejtek elszarusodnak, szarugyöngyöket hozva létre


Comments