Nyirokcsomó metasztázis

(EN: Lymph node metastasis; RO: Metastază limfonodulară)

A rosszindulatú daganatok egyik alapvető jellemvonása, hogy a daganat sejtek a szervezetben szóródnak és eljuthatnak távolabbi szervekbe. A szóródást áttétképződésnek, vagy metasztázisnak nevezzük. A sokféle daganattípus különböző szervekbe ad metasztázist, mégis bizonyos lokalizációjú daganatok gyakrabban adnak adott lokalizációjú szervekbe.

Az alábbi szervek/szövetek gyakrabban szerepelnek metasztázisok célpontjaként: nyirokcsomók, tüdő, máj, agy, csontok stb. Kivételesen ritkán fordul elő metasztázis a vázizmokban, szívizomban stb.

Az alábbiakban egy nyirokcsomó metasztázis mutatunk be.

M: a nyirokcsomók mérete gyakran a normálisnál nagyobb (nem mindig!), tapintásra tömöttebbek, akár porckemény állaguk is lehet. Metszlajpjukon nem látható a normális nyirokcsomókra jellemző rózsaszín/fehéres strukturáltság, hanem egynemű, szürkésfehér tömött megjelenésük van.

m: mikroszkóp alatt megfigyelhető a nyirokcsomó normális struktúrájának a részleges vagy teljes eltűnése. A nyirokszövetet a daganatszövet helyettesíti, amely a daganat típusától függően más és más lehet. Részlegesen érintett nyirokcsomók esetén olykor megfigyelhető a daganatsejtek halmozódása a subcapsularis sinusban, mint elsődleges behatolási útvonal. Példánkon (1. és 2. ábrák) egy gyomor eredetű pecsétgyűrű-sejtes carcinoma nyirokcsomó metasztázisát mutatjuk be. Az kis nagyítású ábrán megfigyelhető a nyirokcsomó alapstruktúrájának a szinte teljes eltűnése. A nyirokcsomó felső pólusán néhány másodlagos nyiroktüsző látható, alig kivehető corticalis és medullaris rendezettséggel. A nagy nagyítású ábrán a nyirokcsomó normális struktúráját elfoglaló, azt tönkretevő sejtek egy csoportja látható. A félretolt mag, a sejt- és magpolimorfia, a viszonylag kis sejtméret pecsétgyűrű sejtes carcinomára utal. Esetünkben gyomorcarcinoma volt a primér tumor.

Kapcsolódó oldalak

1. ábra. Nyirokcsomó metasztázis (kis nagyítás)

2. ábra. Nyirokcsomó metasztázis (nagy nagyítás)


Comments