Vastagbél adenocarcinoma

Adenocarcinomának nevezzük általánosan azokat a daganatokat, amelyek szövetileg mirigyes differentációt mutatnak, vagyis a daganat sejtek - többék-kevésbé jól látható - mirigystruktúrákat képeznek. Számos helyen előfordul ilyen típusú daganat, az alábbiakban a vastagbélben megjelenő adenocarcinomát mutatjuk be.

A vastagbél leggyakoribb rosszindulatú daganata. Szinte minden esetben adenomatosus polypus (adenoma) talaján alakul ki. Leggyakrabban idősebb korban (60+) jelentkezik. Gyakoribb lokalizációk: coecum+colon ascendes, rectum+distalis sigma és colon descendes+proximalis sigma. Gyakran önállóan fordulnak elő és az esetek többségében nem ismerhetők fel az alapjukat képező adenomák.

M: változó morfológiai megjelenésük lehet:

  • polypuszerű, exophyticus: lumenbe benyomuló szövetszaporulat, amelynek alapja nem éri át körkörösen a bélfalat; főleg a coecum és a felszáló remesére jellemző; mivel ezek lumene tág, obstructiót ritkán okoz
  • gyűrű alakú, körkörös: a bélfal gyűrűszerű megvastagodását okozza, főleg a colon distalis részében figyelhető meg; itt a lumen szűkebb, így annak szűkületét eredményzheti

Mindkét megjelenési formára jellemző a daganat (általában centrális) kifekélyesedése, illetve a bélfal beszűrése az idő előrehaladtával. Amennyiben beszűrődik a bélfal, tömött szövetszaporulat formájában tapintható, olykor a bél külső (serosalis) felszínén is.

m: a szöveti kép a differenciáltsági foktól függően változhat, így megkülönböztetünk jól differenciált, közepesen differenciált és rosszul differenciált (anaplasticus) formákat. A közepesen differenciált adenocarcinoma kifejezett atípiát mutató hámsejtekkel bélelt atípusos mirigystruktúrákból áll, amelyek infiltralják a bélfal rétegeit. Számos osztódó sejtalak is látható (4. ábra). A bélfal infiltratió mértékének (a mucosatól a serosáig) és a regionális nyirokcsomók érintettségének prognosztikai jelentősége van. 

1. ábra. Vastagbél adenocarcinoma szöveti képe, a kép bal felső részében ép nyálkahártyarészlet látható, amelynek folytonosságát egy kifekélyesedett adenocarcinoma szakítja meg, amely a bélfal mélyebb rétegeibe terjed (kis nagyítás)

2. ábra. Vastagbél adenocarcinoma szöveti képe (közepes nagyítás)

3. ábra. Vastagbél adenocarcinoma szöveti képe (nagy nagyítás)

4. ábra. Vastagbél adenocarcinoma, neoplasticus hámrészlet, amelyben néhány mitózis figyelhető meg (nagy nagyítás)


Comments