Basedow-Graves-kór

(RO: Boala Basedow; EN: Graves disease)

Egy autoimmun eredetű kórkép, amelyre, többek közt, TSH-receptor és tireoglobulin ellenes antitestek megjelenése jellemző. Az auto-antitestek megjelenésének az oka nem teljesen tisztázott.

Jellemző klinikai tünetek: pajzsmirigy megnagyobbodás, hyperthyreosis (+társuló tünetek), ophthalmopathia (exophthalmus) és rikábban dermopathia (praetibialis myxoedema). A klinikai kép változó, ritkán hypothyreosis is előfordulhat.

A pajzsmirigy autoimmun betegségeinek egyik olyan képviselője, ellentétben pl. a Hashimoto-thyreoiditisszel, amelyre hyperthyreosis jellemző. A hyperfunctiót azok az antitestek okozzák, amelyek stimuláló hatással vannak a pajzsmirigy follicularis sejtjeire.

M: a pajzsmirigy diffúzan megnövekedett, a mirigy-állomány sima és puha, a tok megtartott.

m: a follicularis hám diffúz hypertrophiája és hyperplasiája látható. A follicularis hámsejtek magasak, hengerhámszerűek és torlódnak. A torlódás következtében a folliculusok lumenébe kis papillaszerű struktúrák domboródnak be, amelyknek azonban nincs fibrovascularis tengelye. A folliculusokban levő colloid halvány, karélyozott szélű és mennyisége csökkent. Az interstitiumban lmypho-plasmocytás beszűrődés látható, nyiroktüszők kialakulása is előfordul.

A kezelés hatására a szövettani megjelenés megváltozik.

1. ábra. Basedow-kórra jellemző pajzsmirigy szövettani kép


Comments