Göbös golyva (struma nodularis)

(RO: Gușă nodulară; EN: Nodular goiter)

A pajzsmirigy nem daganatos megnyagyobbodását golyvának (struma) nevezzük. Emögött leggyakrabban elégtelen jódfelvétel áll, ami elégtelen pajzsmirigy hormontermelést (T3, T4) eredményez. Ennek következtében fokozódik a TSH-szint, ami a folliculusok hypertrophiáját és hyperplasiáját eredményezi, ami a mirigyállomány megnövekedését okozza. A megnövekedett mirigyállomány kompenzálja az elégtelen hormon-termelést, így a beteg euthyreoid állapotban van, vagyis a T3,T4-szintje normális. A jódhiányon kívül, más okai is lehetnek az elégtelen hormontermelésnek: enzimműködési zavarok (pl. örökletes enzimhiány), olyan anyagok fogyasztása, amelyek interferálnak a pajzsmirigyhormonok szintézisével. Ennek megfelelően a struma lehet endémiás vagy sporadikus. A betegek nagy része euthyreoid állapotban van, így a panaszokat elsősorban a megnagyobbodott mirigyállomány okozza, ami kompressziós tüneteket válthat ki.

M: Kezdetben a pajzsmirigy megnagyobbodása szimmetrikus és diffúz (diffúz golyva). Az idő előrehaladtával azonban a mirigyállomány göbös jelleget ölt. Ez azzal magyarázható, hogy a folliculus-sejtek nem egyformán érzékenyek a TSH stimuláló hatására. Idővel az egyenetlen hyperplasia miatt a megnövekedett pajzsmirigy asszimetrikus és nodularis jelleget ölt (nodularis golyva/struma nodularis). így a mirigy felépítése lobulált, asszimetrikus lesz és olykor nagy méreteket ölthet. A metszlapon szabálytalan alakú és méretű, barnás, zselészerű kolloiddal telt göbök láthatók. Ezen kívül gyakran láthatók friss vagy régebbi vérzések nyomai, hegesedés, calcificáció, illetve cystás elváltozások.

m: A mikroszkópos kép változó. A nodulusok egy része nagy méretű, lelapult hámmal bélelt folliculusokból áll, más részük kisméretű, hyperplasiás hámmal bélelt folliculusokból. Helyenként, egy-egy nagyobb, kitágult folliculus egyik pólusában kissebb folliculusok tömörülése figyelhető meg, amelyeket lelapult sejtek bélelnek, kívülről pedig magas hengerhám fed. Ezt Sanderson-párnáknak nevezzük (ang. Sanderson polsters). Helyenként megfigyelhető, hogy a nagyobb folliculusok hámja, a folliculus belseje fele, szemölcsszerűen burjánzik. Némely folliculus megrepedése, a colloidra adott válaszként, idegentest típusú óriássejtreakciót vált ki, amikoris histiocyták és többmagvú óriássejtek jelennek meg. A másodlagos elváltozások friss vagy régebbi vérzések formájában láthatók, utóbbi esetben hemosiderophag sejtek jelzik a vérzés helyét; ezen kívül meszesedés, fibrózis és helyenként cystás elváltozások is megfigyelhetők.

1. ábra. Struma nodularis (forrás webpathology.com)

2. ábra. Struma nodularis mikroszkópus képe (kis nagyítás)


3. ábra. Struma nodularis mikroszkópus képe (nagy nagyítás)


4. ábra. Sanderson-párnácska (forrás webpathology.com)Comments