Hashimoto thyreoiditis

(RO: Tiroidită Hashimoto; EN: Hashimoto thyreoiditis)

A Hashimoto-thyreoiditis (vagy krónikus autoimmun thyreoiditis) a pajzsmirigy idült lefolyású betegsége, amelyet pajzsmirigy-ellenes keringő antitestek jelenléte jellemez, amelyhez kóros sejt-mediálta immunválasz társul. A kórfolyamatban egyaránt részt vesznek CD4 (helper) és CD8 (cytotoxicus) lymphocyták, amelyek pajzsmirigy antigénekkel szemben aktiválódnak.

A beteg egy részét fokozatosan kialakuló hypothyreosis jellemzi, ritkábban ez hirtelen alakul ki és előfordul az is, hogy hyperthyreosis jelenik meg (hashitoxicosis).

M: a pajzsmirigy egyenletesen megnagyobbodott. Metszeti képe halvány, húsra emlékeztető, enyhén noduláris jellegű.

m: a pajzsmirigy szövetében kifejezett lympho-plasmocytás beszűrődés figyelhető meg, másodlagos nyiroktüszőkkel, csíracentrumokkal. Az idült gyulladásos beszűrődés szomszédságában levő folliculusok atrophiásak és fokozatosan pusztulnak. Az itt lévő follicularis sejteknek (thyreocytáknak) jellegzetes morfológiájuk van. A sejtek citoplazmája finoman szemcsézett, halvány eozinofil. Ezeket a sejteket Hürthle-sejteknek vagy oncocytaer sejteknek nevezzük (oncocytaer/Hürthle-sejtes metaplasia). Néhány esetben a pajzsmirigy kifejezett sorvadása is bekövetkezhet.

1. ábra. Hashimoto-thyreoiditis szöveti képe (kis nagyítás)

2. ábra. Hashimoto-thyreoiditis szöveti képe

3. ábra. Hashimoto-thyreoiditis szöveti képe

4. ábra. Hashimoto-thyreoiditis szöveti képe (nagy nagyítás), megfigyelhető a lymphoid folliculusok körüli sorvadt és részben pusztult pajszmirigy-folliculusok

Comments