Pajzsmirigy papillaris carcinoma

(RO: Carcinom papilar tiroidian; EN: Papillary thyroid carcinoma)

A pajzsmirigy leggyakoribb rosszindulatú daganata, amelynek szerkezetében, változó arányban, papilláris struktúra figyelhető meg. Ritkán előfordulhat, hogy hiányoznak a papillaris struktúrák, ilyenkor a sejtmagok jellegzetes morfológiája segít a diagnózis felállításában.

M: a daganat mérete lehet 1 milliméter alatti és akár néhány centiméterig is terjedhet, színe halványabb a normál pajzsmirigy szövethez képest, gyakran kemény tapintatú.

m: a daganatok többségében megfigyelhető papilláris elrendeződést mutató szövetburjánzás. A papillák fibrovascularis tengellyel rendelkező, faágszerűen elágazódó struktúrák, amelyeket egy vagy többrétegű köb vagy hengerhám borít. Szabálytalan alakú neoplasticus folliculusok is előfordulnak, a papillaris és a follicularis elemek aránya egy daganaton belül változó. A daganat sejtek sejtmagjának egy jellegzetes vonása a világos magkromatin (RO: nucleu în sticlă mată; EN: ground glass nuclei, Orphan Annie). Gyakran figyelhető meg a dagantszövetben fibrózis vagy psammoma testek. Ez utóbbiaknak diagnosztikus jelentőségük van.

1.ábra. Pajzsmirigy papillaris carcinoma szöveti képe (kis nagyítás), látható hogy a daganatszövetben a papilláris struktúrák mellett atípusos folliculusok is jelen vannak

2.ábra. Pajzsmirigy papillaris carcinoma szöveti képe

3.ábra. Pajzsmirigy papillaris carcinoma szöveti képe, megfigyelhető a sejtmagok jellegzetes megjelenése

Comments