Astrocytoma

(RO: Astrocitom; EN: Astrocytoma)

Az astrocytaer daganatok számos formája ismert, közülük a leggyakoribb a diffúz és a pilocytás astrocytoma.

DIFFÚZ ASTROCYTOMA

A felnőttkori primer gliomák kb. 80%-át teszik ki, 40-60 évesek között a legmagasabb az előfordulásuk. Legtöbbször a nagyagyféletkék érintettek.
Szövettanilag 3 csoport különíthető el:
  • jól differenciált astrocytoma (grade II)
  • anaplasticus astrocytoma (grade III)
  • glioblastoma multiforme (grade IV - a legkevésbé differenciált)
M: A környezetüket infiltráló, el nem határolódó, szürkés színű daganatok. A környező agyállományba terjednek, destrukciót idézve elő. A daganat lehet tömött, lágy, kocsonyás vagy cystikusan degenerált, előfordulnak necrosisos, vérzéses területek. A glioblastoma makroszkópos képére jellemző a regionális heterogenitás (a daganaton belül változik a morfológiai kép).

m: A jól differenciált formákat jellemzi a megnövekedett sejtszám, a sejtmagok számát és méretüket illetően is növekedés figyelhető meg. A nukleáris pleomorfizmus változó. A sejtek között eltérő sűrűségű astrocyter sejtnyúlványhálózat figyelhető meg ami GFAP pozitív (gliális fibrilláris savanyú protein). A neoplasticus és ép szövet határa elmosódott. Az anaplasticus formáknál a változó sejtsűrűség, a fokozott nukleáris pleomorfizmus és az emelkedett mitózis szám jellemző. A legkevésbé differenciált glioblastoma szövettani képe hasonlít az anaplasticus formáéhoz de ezen felül még megfigyelhető az ér- és endothélproliferáció, a necrosisos területek körül a daganatos sejtek magjainak a kerítéslécszerű elrendeződése (pszeudopaliszádképződés).


PILOCYTAS ASTROCYTOMA

Relatív jóindulatú, cystikus daganat. Főleg gyermekkorban és fiatal felnőttkorban alakul ki. Érintheti a kisagyat, a III. agykamrát, a gerincvelőt, a nervus opticust, ritkábban a nagyagyféltekéket. Recidivál, ha nem megfelelően távolítják el.

M: Cystikus tumor, mely a cystafalban az üreg fele nodulust tartalmaz. Ha szolid a daganat akkor általában élesen körülírt.

m: Jellemzőek a vékony, megnyúlt, hajszálszerű nyúlványokkal rendelkező bipoláris sejtek (GFAP pozitív). Megtalálhatók még a Rosenthal-rostok (vaskos eozinofil képletek), továbbá az eozinofil granuláris testek (PAS-pozitív szemcsés képletek) és microcysták. A daganatban ritka a necrosis és a mitózis.

Comments