Gennyes agyhártyagyulladás

(LAT: Meningitis purulenta; EN: Purulents meningitis; RO: Meningită purulentă)

A gennyes meningitiseket gennykeltő baktériumok okozzák, ezért használatos még az akut pyogen meningitis elnevezés is. Különböző életkorokban jellemzően más-más kórokozók szerepelnek, mint etiológiai tényező:

A tüneteket, egyebek mellett, a meningeális izgalom jelei dominálják, ezek: fejfájás, fotofóbia, ingerlékenység, tudatzavar és tarkómerevség. A liquorban nagyszámú neutrophil granulocyta található és, megfelelő táptalajon, a kórokozó kitenyészthető. Antibiotikumos kezelés nélkül magas a betegség mortalitása, az antibiotikus kezeléshez cortocosteroid kezelést is társítanak a maradványtünetek minimalizálása érdekében.

M: jellemző a makroszkópos megjelenésre az, hogy a lágyagyhártya elveszti áttetszőségét, sárgás elszíneződést mutat. A gyulladásos izzadmány sárgás lepedék formájában jelenik meg kitölti a gyrusok közti sáncokat. A gyulladásos folyamat lehet körülírt (focalis) vagy diffúz. Megfigyelhető továbbá a leptomeningealis erek hyperaemiája. A gyulladásos izzadmány az erek mentén terjedhet és beterjedhetnek a szomszédes agyszövetbe (focalis cerebritis). Az elváltozások helye és megjelenése utalhat a kórokozó típusára, illetve a kialakulás mechanizmusára: (a) meningococcus és pneumococcus által okozott meningitisnél a gyulladásos izzadmány főleg az agy domborulatának elülső felszínén helyezkedik el, a homloklebenyeket mintegy sapkaszerűen borítja be (sapka-meningitis); (b) középfülgyulladást követő (otogen) meningitis főleg a halántéklebeny, a fossa Sylvii felszínén jelenik meg; (c) rhinogen meningitis az orbitalis gyrusokat érinti.

m: mikroszkóposan, a gyulladás mértékétől függően, súlyos esetben a subarachoidealis teret teljesen kitöltő neutrophil granulocytás beszűrődés látható, enyhébb esetben a gyulladásos sejtek elsősorban az erek körül figyelhető meg. Súlyos esetben agytályog is kialakulhat, illetve a gyulladás beterjedhet az agykamrákba is. Előfordulhat a környező vénák gyulladása (phlebitis), ami akár vérzéses agyinfactusok kialakulását is előidézheti.

1.ábra. A gennyes agyhártyagyulladás makroszkópos képe


2. ábra. Gennyes agyhártyagyulladás szöveti képeComments