Epehólyag carcinoma

Az epehólyagot bélelő hámból kiinduló rosszindulatú daganat. Az esetek nagy többségében későn kerül felfedezésre, amikor már előrehaladott stádiumban van, így a betegek túlélési esélye rossz. Enyhén gyakoribb nőkben és idősebb korban (70 év). Az epehólyag gyakran köveket tartalmaz.

Kialakulásában a helyi tényezők carcinogen hatását feltételezik:

  • krónikus irritáció és gyulladás (kövek)
  • epesavak származékai

M: A leggyakrabban a fundus és a nyak érintett. Két növekedési formája lehet exophyticus és infiltrativ. Gyakoribb az infiltrativ forma, ami az epehólyag falának a diffúz megvastagodását okozza, kiterjedt területeken, akár az egész epehólyagot érintheti. A daganat gazdag fibrotikus stromája van, ezért kemény tapintatú. Kifekélyesedhet, fistulák is kialakulhatnak a környező szervek fele. Az exophyticus forma a lumen fele kitüremkedő szövetszaporulat formájában jelenik meg, azonban a mély fele infiltrativen is növekedik. Gyakran kifekélyesedik, illetve jelenik benne meg elhalás, vérzés.

m: az epehólyag carcinomák nagy része adenocarcinoma, általában jól vagy közepesen differenciált.

Kapcsolódó publikációk:

1. Trevor A. Flood, Dhanpat Jain, E. Celia Marginean: Malignant tumours of gallbladder and extrahepatic bile ducts. Diagnostic Histopathology. Volume 16, Issue 8, August 2010, Pages 360–370.

1. ábra. Infiltratív epehólyag adenocarcinoma makroszkópos képe (forrás)

Qiao's Pathology: Gallbladder Carcinoma | Gross photo showin… | Flickr

2. ábra. Epehólyag adenocarcinoma mikroszkópos képe, kis nagyítás

3. ábra. Epehólyag adenocarcinoma mikroszkópos képe, kis nagyítás

Comments