Akut appendicitis

(Ro: Apendicită acută; EN: Acute appendicitis)

A féregnyúlvány (appendix) hevegy gyulladását appendicitis acuta-nak nevezzük. A köztudatban élő "vakbélgyulladás" téves elnevezés, mert nem a vakbél (coecum) érintett, hanem az abból kiinduló féregnyúlvány. Hátterében leggyakrabban a lumen obstructiója áll, amit általában egy fecalolith okoz. Pathogenesisében szerepet játszik az, hogy az elzáródott lumen következtében a felhalmozódó nyák növeli az intraluminalis nyomást, ami a falban futó vénákat összepréseli. Az obstructio és az idővel fokozódó ischaemia a baktériumok felszaporodásának kedvez, ami kiváltja a gyulladást. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden esetben azonosítható obstructiót okozó tényező.

M: a féregnyúlvány megnagyobbodott, peritoneális felszínét gyakran fibrines, gennyes, véres lepedék borítja (periappendicitis). Amennyiben necrosis is társul a gyulladáshoz (gangraena), akkor zöldes-feketés területek is megjelennek. Perforáció esetén megtalálható az átszakadt falrész.

m: a szöveti elváltozásokat elsősorban a kifejezett granulocytás gyulladásos beszűrődés jellemzi, ami kezdetben a nyálkahártyára lokalizálódik (app. ac. focalis), illetve később a teljes falvastagságra (app. ac. phlegmonosa). A gyulladásos sejtek nagyrésze neutrophil granulocya. Helyenként megfigyelhető a nyálkahártya kifekélyesedése és gócos necrosisok megjelenése. A gyulladáshoz olykor kifejezett szövetelhalás (necrosis) és tályogképződés társulhat (app. ac. gangraenosa), ebben az esetben megnő a perforáció kockázata, ami purulens peritonitist (gennyes hashártyagyulladást) okozhat. A gyulladásos folyamat kiterjedhet az appendix serosájára, periappendicitist okozva.

További olvasnivaló:

http://emedicine.medscape.com/article/926795-overview

1. ábra. Akut appendicitis szöveti képe, a féregnyúlvány végének hosszanti metszete látható (kis nagyítás)

2. ábra. Akut appendicitis szöveti képe, a féregnyúlvány falát, annak teljes vastagságában, gyulladásos sejtek szűrik be, főleg granulocyták; továbbá látható a nyálkahártya fekélye és vérzéses góc


Comments