Gyomor carcinoma

(RO: Carcinomul gastric; EN: Gastric cancer)

A gyomor leggyakoribb rosszindulatú daganatait, a hámsejtekből kiinduló, gyomorcarcinomák képviselik. Ezen kívül, kisebb százalékban ugyan, de még előfordulnak limfomák, carcinoid tumorok és stromalis tumorok.

Hagyományosan két morfológiai típust különböztetünk meg (ez a Lauren-féle osztályozás):

  • intestinalis típus: a gyomor mucintermelő sejtjeiből ered, és olyan hámból származik, amely előzetesen intestinalis metapláziát szenvedett (lásd Krónikus gastritis)
  • diffúz típus: a gyomor mucintermelő sejtjeiből közvetlen úton keletkezik, nincs összefüggésben a krónikus gastritisszel

A gyomorfal invázójának a foka szerint az alább típusokat különböztetjük meg:

  • korai gyomorcarcinoma: a hámra és submucosara korlátozódik, általában dysplasia talaján alakul ki
  • késői gyomorcarcinoma: a submucosánál mélyebbre, a gyomorfal izomrétegét is infiltrálja

M: Leggyakrabban a kisgörbület antropyloricus területén jelennek meg. Az alábbi három alapvető növekedési mintázat figyelhetők meg:

  • exophyticus (polypoid): a daganat beemelkedik a gyomor lumenébe 
  • lapos/diffúz: a gyomornyálkahártya látszólag nem tartalmaz daganatot
  • ulcerativ (kifekélyesedett): kráterszerű elváltozásként jelenik meg (1. ábra), a gyomorfekélyt utánozhatják, de szélük felhányt, alapjuk gyakran egyenetlen

A gyomorcarcinoma egy különleges megjelenési formája az, amikor a daganat kiterjedten infiltrálja a gyomorfalat, minek következtében a gyomor egy merev, megvastagodott falú csőre emlékeztet, ezt linitis plastica-nak nevezzük.

m: az intestinalis típus vastagbél-carcinomára emlékeztető atípusos sejtekből áll, amelyek mirigystruktúrákba rendeződnek; a diffúz típusban a daganat sejtek nem rendeződnek mirigyekbe, a mucintermelő sejtekre emlékeztetnek, általában elszórtan, egyesével vagy kis csoportokban, helyezkednek el és diffúzan beszűrik (infiltrálják) a gyomorfalat. A diffúz formában a sejtek, a felhalmozódó mucin (nyák) miatt pecsétgyűrű alakot vesznek fel (carcinoma sigillocellulare).

A pecsétgyűrűsejtes carcinoma előrehaladott esetben kétoldali metasztázist adhat a petefészkekbe, ez a Krukenberg-tumor.

További olvasnivaló:

1. ábra. Ulceratív (kifekélyesedett) növekedési mintázatot mutató gyomorcarcinoma (forrás: webpathology.com)

http://webpathology.com/image.asp?case=198&n=1


2. ábra. A késői gyomorcarcinoma megjelenési formái (Borrmann-osztályozás, forrás: Internet)

figure

Comments