Idült gyomorfekély

(RO: Ulcer gastric cronic/Ulcer peptic; EN: Chronic gastric ulcer/Peptic ulcer)

Fekély (ulcus) alatt a nyálkahártya folytonosságának a hiányát értjük, amely meghaladja a muscularis mucosae síkját, beterjed a submucosaba vagy annál mélyebbre. A felszíni hám folytonosságának a hiányát (ami nem éri a m. mucoaset) erosionak nevezzük. A fekélyek a tápcsorna bármely szakaszában előfordulhatnak, gyakoribbak azonban a gyomor és patkóbél szintjén.

Peptikus fekélynek is nevezzük és olyan helyen alakulnak ki, ahol a nyálkahártya ki van téve a gyomornedv károsító hatásának, így gyakori a gyomorban és patkóbélben. Klinikailag gyógyulási és kiújulási szakaszokból álló hullámzó kórlefolyást mutat és leggyakrabban középkorúakat és idősebbeket érint.

A peptikus fekély pathogenesisenek két legfontosabb eleme:

 • H. pylori fertőzés
 • a gyomornyálkahártya gyomorsav- és pepszinexpoziciója

Ezen tényezők megzavarják a gyomornyálkahártya védekező mechanizmusait és a károsító tényezők közti egyensúlyt. Tudni kell azonban, hogy H. pylori fertőzés hiányában is létrejöhet fekélybetegség, ilyenkor más etiológiai tényezőknek van kiemelt szerepe, mint pl. a nem-szteroid gyulladáscsökkentőknek.

További tényezők, amelyeknek szerepe lehet a peptikus fekély kialakulásában:

 • hyperaciditás
 • Zollinger-Ellison-syndroma
 • dohányzás
 • alkoholfogyasztás
 • kortikoszteroid kezelés
 • pszichés stressz

M: Többségük kerek, 2-5 cm átmérőjű, éles határral rendelkező nyálkahártya hiány formájában jelentkeznek, a mélységük változó lehet, olykor kráterhez hasonlóak. A leggyakrabban a gyomor kisgörbületén jelennek meg, ezenkívül előfordulhatnak a nagygörbületen, a gyomor elülső és hátsó falán is. A fekély szélei csak enyhén emelkednek ki, közvetlen környezete oedemás, a nyálkahártyaredők sugár irányban helyezkednek el a fekélyhez képest. A fekély alapja egyenletes.

m: a szöveti kép a fennállás időtartamától és a gyógyulás mértékétől függ. Egy idült, de aktív gyulladással zajló, fekélyben az alábbi négy réteget különböztetjük meg:

 1. nem specifikus gyulladásis exsudatum: elsősorban neutrophil granulocyták
 2. fibrinoid necrosist mutató szövettörmelék
 3. granulatiós szövet (sarjszövet): sok kapillárissal
 4. kollagénrostokban gazdag hegszövet: meghaladja a fekély széleit, legyezőszerűen szétterül
A fekély szomszédságában levő gyomor-nyálkahártyában krónikus gastritis jelei láthatók.

További olvasnivaló:

1. ábra. Idült gyomorfekély makroszkópos képe

2. ábra. Idült gyomorfekély mikroszkópos képe (kis nagyítás)

3. ábra. Idült gyomorfekély mikroszkópos képe (jobb oldalt: gyulladásos exsudatum + fibrinoid necrosis)

4. ábra. A fekély szélénél levő gyomornyálhahártya szöveti elváltozásai, amelyben a krónikus gastritis jelei (kehelysejtek) figyelhetők meg

Comments