Hyalinmembrán betegség

(RO: Pneumopatie cu membarne hialine/Sindromul de detresă respiratorie a nou-născutului)

Az újszülöttkori distressz szindromának (IRDS, Infant Respiratory Distress Syndrome) is nevezett betegség elsősorban koraszülött csecsemők betegsége. Klinikailag légzési nehézségben nyilvánul meg. A betegség legfontosabb oka a tüdő éretlensége, ami elégtelen surfactans termelésben nyilvánul meg. A surfactans egy fehérje-komplex, amelyet a II. típusú pneumocyták termelnek. Egészséges újszülöttnél az első légvételek alkalmával a surfactans beborítja az alveolusokat, ami a továbbiakban megakadályozza, hogy kilégzéskor összeessenek. 

Minél korábban születik a csecsemő annál nagyobb az IRDS kockázata, így pl. ha a terhesség 28. hete előtt született gyerekek 60%-ban alakul ki, míg a 37. hét után születettekben ez a kockázat csak 5%. A gesztációs koron kívül más tényezők is elősegíthetik az IRDS kialakulását, mint pl. cukorbeteg anya, túl korán végzett császármetszés, ikerterhesség.

Koraszülött csecsemőknél viszont, surfactans hiány miatt, az alveolusok minden egyes belégzéskor összeesnek és viszonylag nagy erőfeszítésébe telik ismételt megnyitásuk. A csecsemő emiatt kifárad és a csökkent légzési mozgások miatt atelectasia alakul ki, ami hypoxiát okoz. Ez a továbbiakban epithel- és endotheliumkárosodást okoz, aminek következtében a alveolusokban hyalinmembránok jelennek meg.

M: a tüdők mérete normális, de súlyosabbak és légtelenek, bíborvörös foltos színük lehet.

m: a tüdőszövet gyengén fejlett, az alveolusok nagyrésze összeesett (atelectasia), amennyiben a csecsemő nem hal meg az első órákban, a bronchiolusokban, az alveolaris ductusokban és az elveolusokban (szétszórtan) eosinophil hyalinmembránok jelennek meg. A hyalinmembrán necrotikus epithelsejtekből és a plasmából származó fehérjékből áll. A folyamatot minimális gyulladásos reakció kíséri. 

A morfológiai elváltozások nem észlelhetők halva született csecsemőknél vagy olyanoknál, akik a születés után néhány órán belül meghalnak, tehát a jellegzetes elváltozások megjelenéséhez néhány napnak el kell telnie.


1. ábra. Hyalinmembrán betegség szöveti képe

2. ábra. Hyalinmembrán betegség szöveti képe


Comments